דף הבית » הדרכת הורים
"הורות גורמת לכם לגלות את הכוחות שלא ידעתם שיש לכם
ולהתמודד עם הפחדים שלא ידעתם שקיימים בכם"
הדרכת הורים היא מרכיב חשוב ומרכזי בטיפולים פסיכולוגיים רבים ובפרט בטיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים- CBT. הדרכת ההורים יכולה להיות הן כחלק מתוכנית טיפולית המערבת גם את הילד או המתבגר והן כאסטרטגיה טיפולית עצמאית או בלעדית ומאפשרת לסייע גם להורים של ילדים אשר אינם משתפים פעולה עם טיפול.
תדירות ואופן ההשתלבות של ההורים בתהליך הטיפולי – למשל, הצטרפות של אחד ההורים ל 10 דקות אחרונות בכל פגישה עם הילד, נוכחות של ההורה בכל המפגש עם הילד, פגישות עם ההורים במקביל לטיפול בילד, מפגשים עם ההורים בלבד, יקבעו לאחר הערכה קלינית וחשיבה משותפת עם המטפל.
הסבר פסיכו-חינוכי – הקניית ידע להורים אודות הבעיה של הילד ודרך הטיפול בה
במסגרת הקניית הידע הפסיכולוגי ילמדו ההורים כיצד מוגדר הקושי של הילד שלהם, הסימפטומים השכיחים, המהלך והפרוגנוזה המאפיינים את הקושי. בנוסף, יוצגו מה הטיפולים השונים המוצעים לטיפול בקושי והיתרונות/חסרונות לכל טיפול. ידע זה יסייע להורים בהבנה ויבנה שפה משותפת בין ההורים למטפל. בנוסף ילמדו ההורים למה לצפות בהקשר לקושי של הילד.
כמו כן, במטרה ליצור שותפות של ההורים והתקדמות מסונכרנת בתהליך הטיפולי, ירכשו ההורים הבנה של שיטת הטיפול הקוגניטיבית-התנהגותית. הסבר על הרציונל לטיפול זה והאופן שבו הוא מתקיים. בנוסף, ההורים לומדים על הקשר שבין מחשבות לבין רגשות והתנהגות, על תפקידן של מחשבות מוטות או שגויות ביצירת התנהגות בלתי מתאימה ועל ההשפעה שיש לחיזוקים חיוביים ושליליים בשימור דפוסי התנהגות קיימים. חלק מן הדגש ניתן, באופן טבעי, לתפקיד המיוחד שיש להורים ביצירה, בשימור או בשינוי של דפוסים קוגניטיביים והתנהגותיים של ילדים.
במקרים בהם הדרכת ההורים נלווית לטיפול בילד, יוסבר להורים מה מתרחש בתהליך הטיפול עם הילד, יערך תיאום ציפיות ושילוב ההורים בתהליך הטיפולי.
בחלק זה של הדרכת ההורים נעשה ניסיון ללמד את ההורים מיומנויות שיוכלו לבצע עם הילד (כחלק מתהליך פרטני/קבוצתי עם הילד או כאשר הדרכת הורים היא המרכיב היחיד בטיפול). בין המיומנויות הבולטות בתוכניות רבות להדרכת הורים ניתן למנות:
לעתים ועל-פי הצורך הטיפול יתמקד במרכז "בשביל הנפש – בית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי" ב"טיפול מונחה הורים- SPACE" – יצירת תהליכי צמיחה בחוויה ההורית, שינוי בדפוסי ההורות ובאיכות האינטראקציה של הורים-ילד. הטיפול יתמקד בהבנה ובאבחון של הצרכים ההוריים, מוטיבציות, דרכי חשיבה, דרכי וויסות רגשי ואסטרטגיות התמודדות והגנה, כוחות ויכולות כמו-גם פגיעויות ורגישויות. בטיפול בהורות יושם דגש על מאפייני ההורה כפרט ומאפייני הקשר הורים-ילד. (קישור להרחבה בבלוג לטיפול SAPCE)
על כל שאלה נוספת מוזמנים לפנות להתייעצות עם מנהלת המרכז או/ו צוות המטפלים המיומן במרכז "בשביל הנפש – בית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי".