Search
Close this search box.

טיפול SPACE

Supportive Parenting for Anxious Childhood Emotions

ספייס הנו טיפול מונחה-הורים לילדים ולמתבגרים עם הפרעות חרדה ו-OCD. מטרת ההתערבות הטיפולית הנה לטפל בחרדה של הילד, אך מטרה זו מושגת באמצעות עבודה עם ההורים במקום באמצעות ניסיון לשנות באופן ישיר את דפוסי החשיבה וההתנהגות של הילד.

עקרון זה מעוגן בפילוסופיה שבבסיס גישת ההתנגדות הלא-אלימה (NVR) שפיתח פרופ' חיים עומר, המהווה חלק חשוב מהרקע המחשבתי והתיאורטי של ספייס.

מדוע להתמקד בעבודה עם ההורים?

  • הפרעות חרדה הן שכיחות מאוד בקרב ילדים ואם אינן מטופלות כראוי הן מנבאות גם דיכאון, אובדנות ובעיות התנהגות. טיפול בילדים מחייב מידה לא מבוטלת של מוטיבציה ותובנה, ולעתים ילדים אינם רוצים לקחת בו חלק.
  • בנוסף, חרדה בילדים היא תופעה מערכתית ובינאישית. כיונקים אנו בנויים כך שהצאצא מסמן למבוגר כאשר הוא בסכנה והמבוגר מכוון להגיב, להגן, לווסת ולהרגיע את הצאצא. תגובת הפחד אצל יונקים צעירים מפעילה את מערכת ההתקשרות ומופנית כלפי ההורה. מרבית הילדים מסתמכים על הוריהם לוויסות החרדה וכך, מערבת החרדה של ילדים את ההורים באופן אינהרנטי, ומכאן יעילותה של עבודה עם המבוגרים המשמעותיים.

ההתמקדות בהתנהגות ההורים אין משמעה ש"הכל באשמת ההורים" אלא שביכולתם של ההורים לעזור לילדיהם ללמוד להתמודד טוב יותר עם החרדה. הטיפול בספייס גם מכין את ההורים לגורמי לחץ עתידיים שעלולים להביא להישנות החרדה.

בטיפול SPACE ישנן שתי מטרות מרכזיות:

  1. הגברת תגובות תמיכה

תגובות תמיכה הן מסרים שמעבירים ההורים לילד עם חרדה המכילים שני מרכיבים: האחד, קבלה והכרה בקושי ובסבל שהחרדה גורמת לילד, והשני, הבעת אמון וביטחון ביכולת של הילד להתמודד עם החרדה שלו.

שילוב מרכיבים אלה למסר אינטגרטיבי אחד יוצר מסר תומך.

לדוגמא: "אנחנו רואים כמה זה מפחיד וקשה לך להיות לבד לפעמים (קבלה) ואנחנו בטוחים שאתה יכול להתמודד עם ההרגשה הזו" (ביטחון).

  1. הפחתה של אקומודציה הורית

אקומודציה הורית היא מונח מרכזי בגישה טיפולית זו ופירושה – כל הדרכים שבהן ההורים משנים את התנהגותם במטרה לאפשר לילד להימנע ממצוקה או חרדה. אקומודציה הורית היא תופעה שכיחה ותגובה טבעית להפרעות חרדה בילדים.

אקומודציה מגיעה ממקום חיובי של רצון ההורים לעזור ולהקל על הילד, אך מובילה דווקא לעליה בחרדה וירידה בתפקוד.

דוגמאות: לענות שוב ושוב על שאלות חוזרות של ילד עם דאגות כרוניות, לישון לצד ילד עם חרדת פרידה, לדבר בשם ילד עם חרדה חברתית, או להשתתף בטקסים של ילד עם OCD.

טיפול ספייס מספק להורים כלים יישומיים לזיהוי ולניטור אקומודציות, ועוזר להם לגבש תוכניות מפורטות ומעשיות להפחתת האקומודציות ולהרחבת השימוש בתגובות תמיכה.

בנוסף, הטיפול מצייד את ההורים באסטרטגיות ובכלים להתמודדות עם מגוון תגובות מאתגרות של הילד, העשויות לבוא לידי ביטוי כאשר האקומודציה אינה מסופקת לו.

במהלך הטיפול מושם דגש על אסטרטגיות שונות לרבות:

  • טיפוח העמדה התומכת של ההורים
  • שיפור יכולות ההתמודדות והוויסות-העצמי של הילד
  • שיפור שיתוף הפעולה והתקשורת במשפחה
  • הפחתת ההסלמה ביחסים בין ההורים לילד

ההתמקדות של ההורים בשינוי ההתנהגות שלהם עצמם, ללא דרישה מילדם לשנות את התנהגותו, מסייעת להם לשמור על עמדה תומכת ולהפחית את הכעסים וההסלמה מצד הילד.

 

הבסיס המחקרי של SPACE הולך ומתרחב בשנים האחרונות, ומצביע על יעילותו של טיפול ספייס בהפחתת חרדה בקרב ילדים ובני נוער.

לסיכום

חרדה אצל ילדים שואבת את ההורים למעורבות גבוהה בתסמינים. למרות הכוונה להפחית את החרדה של הילד, התאמות הוריות מובילות לאורך זמן לפגיעה גדולה יותר בתפקודו של הילד ושל המשפחה. נקודת המבט המערכתית מעשירה את הבנתנו לגבי הפרעות חרדה.

טיפול מונחה-הורים מציע חלופה לטיפול ישיר בילד, החשובה במיוחד כאשר הילד מתנגד באופן מוצהר לטיפול, או אינו מסוגל לקחת חלק בטיפול בשל חוסר מוטיבציה לשינוי, חוסר תובנה ומודעות לקשייו, או מכל סיבה אחרת.

ניתן לקיים טיפול SPACE הן כטיפול עצמאי והן לצד טיפול עם הילד.

למידע נוסף באתר SPACE ישראל

קישור לסרטון הסבר על SPACE: